15 februari 2025
Bijdrage Alcoholbeleid Vijfheerenlanden
In de commissie Algemene Zaken vond 23 januari jl. een debat plaats over het ‘Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Vijfheerenlanden 2025-2027’. Vanuit de SGP-fractie heeft raadslid Henri Wijnmaalen de volgende bijdrage aan dit debat geleverd.
‘Voorzitter, dankuwel.
Bij de voorbereiding van dit agendapunt las ik een stuk met daarin letterlijk de volgende teksten:
- Dat er ‘graag een (regionale) aanpak om alcohol en drugsgebruik terug te dringen’ gezien wordt en
- ‘De combinatie van preventie, zorg en handhaving biedt de meeste kans op succes. De ouders dienen hierbij intensief betrokken te worden’.
Nee, deze teksten staan niet in het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Vijfheerenlanden, hoewel de inhoud er bijna naadloos op aansluit. Deze teksten staan letterlijk in het verkiezingsprogramma van SGP Vijfheerenlanden voor deze raadsperiode. U zult begrijpen dat wij dan ook positief tegenover dit voorstel staan. Wel hebben wij onze inhoudelijke vragen bij de 2-jaarlijkse evaluaties: wat wordt er dan geëvalueerd en wanneer zijn wij tussentijds tevreden? Wij missen als SGP in dit plan de concrete tussentijdse resultaten die wij als gemeente Vijfheerenlanden willen bereiken op weg naar 2040. Zeker tegen de achtergrond van de beantwoording op de schriftelijke vragen waaruit blijkt dat er sinds 2019 sprake is van een schommelend beeld in de behaalde resultaten. Het zal toch niet zo zijn dat wanneer er over 2 jaar een minimale daling heeft plaatsgevonden of dat er een enkele maatregel is geïmplementeerd dat wij al tevreden zijn, omdat de dalende trend zich heeft ingezet en er een maatregel is genomen? Wij zijn erg benieuwd hoe de andere fracties hier tegen aan kijken en wat zij van de 2-jaarlijkse evaluaties verwachten. Ook ontvangen wij graag een reactie van het college hierop over hoe zij dit denken vorm te geven.
Vanuit de gezondheidszorg komt ons ook ter ore dat naast alcohol de andere speerpunten uit het Lokaal Gezondheidsbeleid Vijfheerenlanden aandacht behoeven: namelijk het rookvrij kunnen opgroeien en het ontmoedigen van het gebruik van verdovende middelen. In hoeverre is het college voornemens om ook m.b.t. die 2 speerpunten tot een lokaal plan van aanpak te komen? Ook hier ontvangen wij graag een reactie vanuit het college.
Tot zover onze eerste termijn. Dankuwel voorzitter.’
In de 2de termijn van het debat leverde dit ons als SGP nog een mooie toezegging op van wethouder Kees Bel. Hij zei letterlijk: ‘Eind 2026 gaan we kijken welke vervolgdoelstellingen wij met elkaar kunnen afspreken of met elkaar kunnen vaststellen. Dus nu niet voor eind 2026, maar eind 2026 kijken voor het vervolg.’ Als SGP-fractie zijn wij tevreden met deze toezegging.