6 november 2023

Bijdrage van de SGP VHL rondom de Programmabegroting 2024-2027

Programmabegroting 2024-2027

Momenteel leven we volop in verkiezingstijd. Als SGP doen we dit met de oproep ‘Woord houden’. Een oproep met een dubbele betekenis, die we ook heel concreet op deze bijdrage toepassen.

De eerste betekenis is het vasthouden aan onze klassiek-christelijke uitgangspunten. Vanuit die overtuiging wensen wij het college en de ambtenaren voor het aankomende beleidsjaar van harte Gods zegen toe, want dan kunnen wij daadwerkelijk ‘In Vertrouwen Vooruit’.
De tweede betekenis is dat je weet wat je aan elkaar hebt. Als we dan inhoudelijk kijken naar de Programmabegroting 2024-2027 zien wij daarin als SGP veel herkenningspunten en zijn dan ook positief over de voornemens. Wij spreken dan ook onze dank uit richting college en ambtenaren voor alle inspanningen die zij geleverd hebben.

Inhoudelijk reageer ik, vanuit de gedachte van ‘Woord houden’, aan de hand van de 5 speerpunten waarmee wij als SGP Vijfheerenlanden begin vorig jaar de gemeenteraadsverkiezingen zijn ingegaan. Daarbij een algemene opmerking vooraf:
de Programmabegroting staat vol met ambities voor de komende jaren. Complimenten daarvoor, maar daarbij hebben wij wel de vraag: hoe realistisch is het om te verwachten dat dit gerealiseerd gaat worden in deze tijd met krapte op de arbeidsmarkt en ongeveer 36 vacatures en een realisatie van 80% van de bestuurlijke resultaten zoals vermeld in de 2de

Bestuursrapportage 2023?
Dan nu aan de hand van onze 5 speerpunten voor deze raadsperiode:

1. Goed ondernemers klimaat: Wij zijn blij dat er het komende jaar gewerkt wordt aan verdere verbetering van de dienstverlening aan en een verdere verbetering van de organisatiegraad van onze ondernemers. Goed dat daarbij nadrukkelijk aandacht is voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Onze oproep blijft dan ook richting het college: blijf met onze ondernemers in gesprek, ook bij het uitvoeren van de visie ‘van bedrijventerreinen naar werklandschappen’, bij de ontwikkeling van verkeerscirculatieplannen en het opstellen van parkeerbeleid. Dank daarom ook aan wethouder Van Montfoort dat hij in de commissie Algemene Zaken aangaf de verschillende belanghebbenden te laten participeren in deze voorgenomen plannen.

2. Agrarisch beleid: U zult begrijpen dat wij als SGP blij zijn met de vastgestelde Landbouwvisie Vijfheerenlanden 2040, waarin we met elkaar werken aan een toekomstbestendig landelijk gebied. Mooi vinden wij het dan ook dat er al in deze begroting concrete resultaten staan voor 2024, waaronder de benoeming van een contactfunctionaris voor de agrarische sector die als belangrijke schakel hierin zal functioneren.

3. Woningbouw: De woningbouw aanpak is een grote uitdaging en vraagt veel aandacht. Mooi dat we onze woningbouwambities afstemmen op de woonbehoeften om daarmee ook doorstroming te creëren. Wel willen wij nadrukkelijk aandacht vragen voor de


initiatieven in verschillende dorpen, zoals bijvoorbeeld Everdingen en Lexmond, om quick wins te realiseren waarvoor niet gewacht hoeft te worden op een dorpswoonvisie. Als SGP zien wij graag dat zulke initiatieven zo snel als mogelijk gerealiseerd worden. Graag horen wij van de wethouder welke mogelijkheden het college ziet om dit soort plannen snel te ontwikkelen en daarmee een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in onze kernen. Ook de bereikbaarheid van de kernen is hier ons inziens een punt van aandacht. Daarom de vraag aan het college: hoe staat het met de onderzoeken naar de mogelijke aanleg van randwegen om kernen zoals bijvoorbeeld Nieuwland?

4. Sociaal domein: Vanwege de toegenomen kosten van het levensonderhoud in de huidige economische situatie is de verwachting dat hier veel op af blijft komen. Daarom ondersteunen wij het voornemen van het college om ook het aankomende jaar te investeren in betere vroegsignalering en in de inzet van energiecoaches. Dit is van groot belang, zodat dreigende financiële problemen bij onze inwoners vroegtijdig worden gesignaleerd. Goede preventieve werking leidt uiteindelijk tot minder aanvragen en uiteindelijk dus ook minder personele druk.

5. Gezond financieel beleid: Als we kijken naar de 'Beoordeling financiële positie in samenhang' (blz. 72) wordt er wel gesteld dat onze financiële positie verbeterd is ten opzichte van de vorige begroting, maar ook dat versterking van ons eigen vermogen nodig is om onze weerbaarheid te versterken voor de toekomst. Ook in de ‘Raadsinformatiebrief septembercirculaire 2023’ is duidelijk zichtbaar dat we voor forse financiële uitdagingen staan om onze financiën op orde te houden. Wij zijn dan ook positief over het antwoord van wethouder Van Maanen in de commissie Algemene Zaken dat er al in januari/februari gesprekken met de raad gestart worden om concreet na te denken over de invullingen van de ombuigingen die noodzakelijk zijn. Als SGP vinden wij het van belang om bij ombuigingen vooral te kijken naar onze uitgaven als gemeente. Aan de inkomstenkant pleiten wij er voor om naast de standaardindexatie via de indexeringsmethodiek die we in 2022 hebben vastgesteld geen andere/extra verhogingen door te voeren op onze heffingen en/of leges om daarmee meer inkomsten te genereren om de begroting rond te krijgen. Laten we eerst in ons eigen vlees snijden, voordat we onze inwoners en bedrijven extra gaan belasten. Daarom dienen wij, samen met VHL Lokaal, PvdA, VVD en D66, een motie in om het college op te roepen terughoudend te zijn om boven de standaardindexering extra verhogingen toe te passen op heffingen en/of leges. Graag ontvangen wij hierop ook een reactie van de wethouder.