2 april 2024

Bijdrage van de SGP VHL rondom Locatieprofiel Put Middelwaard te Vianen

Voorzitter, dankuwel.

Net als in de commissie Algemene Zaken willen wij als SGP ook nu positief beginnen bij dit voorstel. Positief zijn wij over de volgende 3 zaken:

  1. Dat er een locatieprofiel wordt vastgesteld voor de Put Middelwaard,
  2. Dat het maximale aantal decibellen op zondag lager is dan het maximum op andere dagen en
  3. Vanwege de toezeggingen die de portefeuillehouder heeft gedaan, namelijk dat er tijdens evenementen geluidsmetingen gedaan worden bij de 2 kerken in het centrum van Vianen die zondagmiddag en –avond diensten houden en daarnaast ook in de buurt van de flatgebouwen in de wijk De Hagen. Nogmaals dank daarvoor!

Desondanks blijven wij kritisch ten aanzien van het voorstel zoals het er nu ligt. Wij vinden als SGP dat dit voorstel onvoldoende recht doet aan de conclusie vanuit de opiniërende bespreking die namelijk letterlijk luidt: ‘De meeste partijen spraken zich uit dat het aantal evenementen op de locatie goed is en dat er niet veel ruimte is voor meer’. Desondanks ligt er nu een voorstel dat meer evenementen mogelijk maakt, dan dat er momenteel gehouden worden. Dat brengt ons inziens 2 zeer nadelige effecten met zich mee:

  1. Wij zijn een partij, zoals bekend, die staat vóór de zondagsrust en juist deze verruiming maakt het mogelijk die rust verder te verstoren en
  2. Meer evenementen in dat gebied kan ook gaan leiden tot meer schade aan de natuur.

Om deze redenen zullen wij als SGP dan ook het amendement van GroenLinks, VHL Lokaal, D66 en ChristenUnie met als onderwerp ‘Geen grote uitbreiding aantal evenementen Put Middelwaard’ steunen.

Vervolgens het amendement van D66 met als onderwerp ‘Dicht hekwerk’. Ook daar staan wij positief tegenover, omdat ook dit amendement bijdraagt om één van de door ons genoemde nadelige effecten te verminderen, namelijk de schade aan de natuur.

Het amendement ‘Natuurtoets locatieprofiel Put Middelwaard’ van de ChristenUnie, D66 en GroenLinks geeft aan de ene kant helderheid naar alle betrokkenen over hoe een nadere natuurtoets moet worden uitgevoerd. Dat is positief, maar aan de andere kant treden we hier wel heel erg in detail. Onze vraag is dan ook aan de portefeuillehouder: in hoeverre is dit op deze manier uitvoerbaar?

Tenslotte de motie van D66 met als onderwerp ‘Hersteltijd monitoring na grote en kleine geluidsgerichte evenementen’. Wij vinden het als SGP goed om een evaluatie van het locatieprofiel Put Middelwaard te laten plaatsvinden en die mag wat ons betreft naast het natuurherstel ook nadrukkelijk het functioneren van het gehele locatieprofiel bevatten. Onze vraag is dan ook aan D66 of zij ook dat bredere doel hebben met deze motie?

Tot zover mijn bijdrage in 1ste termijn. Dankuwel voorzitter.

Henri Wijnmaalen,
raadslid